[O1] Znajomy chce kupić Skodę. Pytanie.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kobyla
    Classic
    • 2012
    • 28

Leniwiec, soft skrzyni można sprawdzić po podłączeniu do byle jakiego VCDS-a. Pokaże on też ewentualne błędy na skrzyni. Przyczyną może być albo sprzęgło albo mechatronika, ale jeśli w takich sytuacjach "znika" literka D to raczej wina mechatroniki.

Ja miałem wymieniane sprzęgło z powodu szarpania przy niskiej prędkości na 2 biegu. Po wymianie niby problem zniknął ale zaczyna pojawiać się inny ( dostaje drgawek przed samym zatrzymaniem, tak jakby sprzęgło było za późno rozłączane i silnik zaczynał się zdławiać ) a gwarancji zostało niecałe dwa tygodnie...
    Kobyla
  • Sebastian_TM
    Drive
    • 2011
    • 94

No właśnie jak wyżej. Znajomy chce kupić podobną Octavię do mojej. Dzisiaj w Łodzi podjechałem obejrzeć identyczną (jeśli idzie o silnik i wersje wyposażenia) jak moja.
    1.6 SR, Classic, Salon PL. Autko wydaje się być całkiem ciekawe, a właściciel życzy sobie całkiem pokaźną kwotę(16 000 zł za rok 2003.). Jeśli idzie o jazdę i o moc to wszystko pięknie chodzi, nie ma się do czego przyczepić. Ale...jest właśnie to "Ale". Po odkręceniu korka wlewu oleju przy uruchomionym silniku olej zaczął b.mocno pryskać do góry, wyrzucał oliwę na obudowę silnika. W mojej tego nie ma. Czy to oznacza, że z silnikiem jest coś nie tak? Jest rozszczelniony? Po wyjęciu bagnetu nie dmucha. Doradźcie czy warto się interesować tym autem. Z góry dzięki.

Komentarz

• pleban
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 580

może wciągałą mu olej (jak miałem 1,6 SR to auto było absolutnie zajebiste - niestety olej chlało jak cholera) i dolał "pod korek" ? Tam zdaje się była osłona nad gratami silnika tak, że olej lałeś na blachę, a nie bezpośrednio na "ruchome" elementy silnika, więc jeśli nie ma przedmuchu to wyrzucanie oleju jest dość dziwne
      była O1 1,6 102 KM
      była O1 1,9 TDI 90 KM
      była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
      był Citroen Berlingo 1,6 HDI
      jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

Pracuję...